La Maison des Femmes/Het Vrouwenhuis

Wat is het Vrouwenhuis precies?

Het Vrouwenhuis van Schaarbeek is een plek speciaal voor vrouwen. Dames, juffrouwen: wilt u informatie zoeken, een opleiding starten, advies vragen en/of genieten, dan is dit Huis iets voor u! Het Vrouwenhuis is een dienst van de gemeente Schaarbeek en een bevoegdheid van de schepen voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen, A. Byttebier.

In samenwerking met uiteenlopende verenigingen maakt de gemeente hier elke dag werk van de waardering van de vrouw als belangrijke figuur in de moderne samenleving. De vrouw en haar welzijn, vrije meningsuiting en emancipatie. Zo verenigen talrijke partners zich rond een thematische programmering die verschillende elementen samenbrengt: afhankelijk van belangrijke data en de actualiteit, maar ook van de vraag van het publiek, worden lezingen georganiseerd, feesten gevierd, studies besteld, voorstellingen gegeven, spreekruimten opgericht, ontmoetingen met anderen gecreëerd, exposities van kunstenaars gehouden, cultuuravonden en avonden voor de burgers gepland enz.

Elke vrouw, wat haar geschiedenis ook is, moet in het Vrouwenhuis haar individuele welzijn kunnen ontdekken, maar ook haar plaats in de familie, in de wijk en in de verschillende gemeenschappen en een manier om zich thuis te voelen in de maatschappij. Want dit is de plek waar de belangrijkste informatie tussen de gemeente, de overheid, de verenigingen en de vrouwen zelf wordt uitgewisseld. Het is een plek waar elke vrouw haar persoonlijke ervaring meebrengt en de som van deze ervaringen creëert een gemeenschappelijk welzijn.