Enkele decennia geleden begon de term ‘queer’ gebruikt te worden als reactie op het blije gay. Queer wou zich niet assimileren, queer wou vrijheid om zichzelf te zijn voor iedereen.
Queer is die betekenis helaas grotendeels verloren, de term is de laatste jaren sterk uitgehold. Tegenwoordig is queer niets meer dan een parapluterm, het wordt zelfs steeds vaker als synoniem voor LGBT+ gebruikt, daardoor word het volledig losgerukt van zijn sterke politieke betekenis.

Als over de politieke en ideologische kern van het woord queer gepraat wordt, word men al rap kwaad, irritant of radicaal genoemd.
Wij claimen deze woorden en zetten ze terug in de kern van het woord queer. Wij zijn KWIER. Wij zijn KWaad, Irritant En Radicaal. Want ja, wij zijn kwaad op het assimilatie gedrag binnen onze gemeenschap, wij zijn kwaad op het racisme, seksisme en de transfobie die bij zoveel holebi's heerst, wij zijn kwaad op de 'neutrale' posities die zoveel regenboog-organisaties innemen. Als je ons kwaad noemt, heb je gelijk, want wij zijn godverdomme kwaad.
Als je het irritant vindt dat we je op je privileges wijzen, dat we je bewust maken van je eigen problematische gedrag en dat we geen compromissen sluiten op onze idealen, noem ons dan maar gerust irritant. Want dat zijn exact de dingen die wij met deze groep zullen doen en zullen blijven doen.
In een maatschappij waarin discriminatie de normale gang van zaken is, waarin actief tegen deze discriminatie ingaan als radicaal gezien wordt, willen wij niets anders dan radicaal zijn.

Weet dus dat als je ons te kwaad, te irritant of te radicaal noemt, je enkel bevestigt dat we goed bezig zijn. Wij zijn KWIER en we zijn er trots op.