Programma

Wat?

Girls on Film is een initiatief in samenwerking met RoSa vzw dat cinema door en over vrouwen een breder platform wil bezorgen. Hiervoor organiseren we gratis screenings van films die vrouwelijke levens en ervaringen centraal plaatsen. We stellen ons open naar een zo divers mogelijk publiek, en etaleren zowel nieuw als ouder werk. Aan de hand van een film bepaalde thema’s en maatschappelijke problemen bespreekbaar maken. Elke vertoning wordt ingeleid door een kort gesprek met een relevante gastspreker uit het feministische/academische/artistieke milieu. Tijdens deze voorbeschouwing wordt de film gekaderd in haar (film)historische en maatschappelijke context, en wordt er gewezen op enkele belangrijke scènes en productiedetails.

Waarom? Drie kerndoelen: Een breed publiek te laten kennismaken met films met vrouwen voor en achter de camera, deze films (her)waarderen en een grotere bekendheid bezorgen.

  • Publiek bewustzijn over vrouwbeelden in film en daarbuiten te verhogen, en deze vrouwbeelden te diversifiëren
  • Film gebruiken als medium om maatschappelijke debatten over vrouwen en gender aan te wakkeren en te begeleiden
  • De filmcanon wordt gedomineerd door films met mannelijke protagonisten, die dan ook nog eens geproduceerd werden door voornamelijk witte mannen