Tracy Tansia

Tracy Tansia is een straffe tante. Ze werkte op het kabinet van volksvertegenwoordiger en senator Brigitte Grouwels, was vice-voorzitter bij Vrouwenraad, richtte Praat Met Mij (nu Tell Her Stories) op, timmerde aan haar eigen politieke carrière en is nu chef de mission bij Mamas for Africa in Oost-Congo.

“Who run the world? Girls! Of ze nu fan zijn van Beyoncé of niet.”

Tracy heeft Congolese roots en wordt bijna dagelijks geconfronteerd met racisme. Maar ze is niet iemand om bij de pakken te blijven zitten. Ze is een trotse feministe die vanuit haar eigen ervaringen een rechtvaardigere wereld voor alle vrouwen wilt. Ze staat dan ook voor een inclusief, intersectioneel en vurig feminisme, waarin ze iedereen oproept om hun privileges in te zetten voor de feministische strijd. En zelf geeft ze het goede voorbeeld.

WAT WILDE JE LATER WORDEN TOEN JE NOG EEN KIND WAS?

Ik wou later oorlogsjournalist worden. Ik dacht: zo kan ik via journalistiek aan mensen in België laten zien wat er in andere landen gebeurt om ervoor te zorgen dat er nooit meer oorlog is. Op een bepaald moment wou ik danser van Beyoncé worden… Ik ben uiteindelijk géén van beide geworden… Misschien in de toekomst danser van Beyoncé?

WAT IS JE BESTE EIGENSCHAP? EN JE SLECHTSTE?

Ik ben super sociaal en heb geen schrik om mensen aan te spreken.
Ik kan zaken soms te persoonlijk opvatten.

WAT IS JE LIEVELINGSGERECHT?

Kwanga, fumbwa en makayabu. Dat zijn Congolese gerechten/maaltijden.

WAT DOE JE ECHT NIET GRAAG?

Doen alsof ik mensen leuk vind. En hoe ouder ik word, hoe meer ik dat moet doen, terwijl ik dat echt niet graag doe.

WELK VOORWERP KAN JE ABSOLUUT NIET MISSEN?

Lipbalsem en handcrème.

WELKE DAG VAN DE WEEK BAAL JE?

Elke dag waarop er niet wordt gelachen.

WELK IS JE LIEVELINGSBOEK? JE LIEVELINGSFILM?

Boek : Amerikanah – Chimamanda Ngozi Adiche
Film : The Gladiator

WAAR BEN JE BANG VOOR?

Duiven : dat zijn ratten met vleugels.

WAT STAAT ER NOG OP JE BUCKETLIST?

Mijn boek afwerken .

LAST, BUT NOT LEAST, WAAROM DENK JE DAT JIJ EEN FEMINIST BENT?

Feminisme is voor mij een manier van leven en manier van denken. Het geloof dat mannen en vrouwen op een gelijkwaardige manier moeten worden behandeld. ik noem me feminist omdat ik hierin geloof.
De grootste uitdaging van het “traditioneel” feminisme is intersectionaliteit. Het lijkt nog altijd voor veel mensen dat feminisme voorbehouden is voor witte vrouwen vanuit de middenklasse. Die mythe moet worden doorbroken.