Eunice Yahuma

16 maart 1998

Eunice (zij/haar) groeide uit tot één van de gezichten van de Black Lives Matter-beweging in België: zo organiseerde ze in 2020 een manifestatie tegen racisme in Halle. Sinds januari zit ze als CD&V-politica ook in de gemeenteraad van Halle.

"Ik ben een super bezige bij. Naast fulltime studente Politieke Wetenschappen, ben ik ook gemeenteraadslid in Halle, voorzitter van Jong CD&V in Halle, communicatieverantwoordelijke van CD&V Halle, jobstudent facturatie in mijn mama's medisch huis, fitnessliefhebber en Instagramblogster. Dagelijks zet ik mij in voor thema's die me nauw aan het hart liggen, namelijk feminisme, de strijd tegen racisme, kolonialisme, ongelijkheid en jeugd. Ik ben de jongste van vijf kinderen en heb een heel hechte band met mijn gezin."

IMG 3460 Facetune 07 12 2020 15 41 53

Ben jij feminist? Waarom beschouw jij jezelf als feminist?

Ik ben een echte feminist. Ik vind het belangrijk om mezelf en anderen te educeren rond ongelijkheid en probleemoplossend te werken. Ik hou van vrouwen, vrouwen zijn sterk en prachtig. Daarom wil ik mijn steentje kunnen bijdragen om in een wereld te leven waar vrouwen hun volledige potentieel kunnen tonen en uiten, op ieder vlak en in iedere laag van de maatschappij.

Te veel mensen denken dat feminisme iets is van vrouwen versus mannen, of anti-mannen, maar niets is minder waar. Feminisme is voor mij bewustzijn wekken voor issues waar vrouwen dagelijks mee moeten omgaan, daar narratief rond te creëren en oplossingen voor te vinden. Vrouwen upliften zodat ze op gelijk niveau kunnen staan als mannen in deze wereld.

Te veel mensen zien feminisme als onnodig en denken 'vrouwen hebben al rechten, vrouwen mogen stemmen, werken, etc'. Zolang deze uitspraken worden gemaakt en mensen van deze mening zijn, is mijn werk als feminist nog lang niet voorbij. Als een feminist wil ik dat onbewuste mensen hun ogen openen.

Wie is je grote voorbeeld?

Tracy Tansia, Nozizwe Dube, mijn grote zus Babette en mama.

Waar ben je trots op?

Ik ben trots op de prestaties die ik als 23-jarige al heb kunnen afleggen, ik ben trots op de zaken die ik al bereikt heb. Maar ik ben vooral trots op alle sterke, slimme, hardwerkende vrouwen die mij dagelijks omringen en inspireren. Ik ben trots op mijn circle.

Waar ben je bang voor?

Dat mijn kinderen later nog steeds dezelfde strijden gaan moeten voeren als die die ik vandaag de dag voer, dat er geen positieve verandering/evolutie is.

Wat is jouw grootste droom?

Elke dag opstaan met een glimlach op mijn gezicht om mijn droomjob te doen. En omringd te blijven door de mensen die ik het graagst zie.

Wat is het grappigste (en misschien ook wel het meest gênante) dat je ooit al hebt meegemaakt?

Over een bananenschil uitglijden.

Welke raad zou je geven aan je 12-jarige zelf?

Niet opgeven. I promise you, it will be all worth it in the long run.

Wat is je levensmotto?

Deze quote van Audre Lorde:

“I am not free while any woman is unfree, even when her shackles are very different from my own.”