Ayke Gubbels

Ayke Gubbels bracht in mei 2019 15.000 mensen op straat tegen seksueel geweld naar aanleiding van de moord op Julie Van Espen. Van stille mars ging het naar de stilte doorbreken, met de oprichting van Punt.vzw, een advies- en informatiecentrum voor seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Punt.vzw ontstond niet alleen om bestaande hiaten in hulpverlening op te vullen, maar ook uit eigen verhaal van Ayke. Het is jammer dat zulke initiatieven vandaag nog nodig zijn, maar mensen als Ayke het heft in eigen handen zien nemen, geeft ons – en hopelijk ook jou – weer een beetje hoop.

Die boodschap van hoop werd in mei 2020 massaal verspreid met de online campagne #Bloomforchange. De coronacrisis hield ons in ons kot, maar dat hield Punt.vzw niet tegen. Op 12 mei 2020 werd een beleidsnota met 10 actiepunten tegen seksueel geweld gepubliceerd en massaal ondertekend.

WAT WILDE JE LATER WORDEN TOEN JE NOG EEN KIND WAS?

Dierenarts

WAT IS JE BESTE EIGENSCHAP? EN JE SLECHTSTE?

Beste: Mijn empatisch vermogen, mijn vrienden zeggen vaker dan eens dat ze blij zijn om een gratis therapeut in hun vriendenkring te hebben.
Slechtste: Ik kom vaak sterker over dan ik ben.

WAT IS JE LIEVELINGSGERECHT?

Macaroni met kaassaus!

WAT DOE JE ECHT NIET GRAAG?

Kuisen.
Het is het eerste dat ik uit handen heb gegeven vanaf het moment dat ik het kon betalen. (En ik probeer mijn poetsvrouw dan ook altijd dankbaar te verwennen wanneer ik kan.)

WELK VOORWERP KAN JE ABSOLUUT NIET MISSEN?

Sinds de opstart van PUNT.vzw is dat jammer genoeg mijn gsm. Dat ding gaat bijna mee onder de douche. Als ik sentimenteler mag zijn, ik heb een doos waar ik kleine herinneringen in bewaar zoals briefjes, toegangstickets van fijne activiteiten, krantenartikels, ...

WELKE DAG VAN DE WEEK BAAL JE?

Dat wisselt naargelang de hoeveelheid werk en vergaderingen. Vaak slagen maandagen al eens tegen.

WELK IS JE LIEVELINGSBOEK? JE LIEVELINGSFILM?

Film: Midnight in Paris & Clockwork Orange.
Boek: Body Keeps The Score (professioneel) of elk boek van Toon Tellegen.

WAAR BEN JE BANG VOOR?

Ik kan heel angstig zijn van het idee dat ik achtergelaten ga worden of dat ik niet voldoe.

WAT STAAT ER NOG OP JE BUCKETLIST?

Een boek schrijven waarin ik mijn gedichten kan bundelen. Voor de bijhorende illustraties heb ik al een vriendin in het achterhoofd.

LAST, BUT NOT LEAST, WAAROM DENK JE DAT JIJ EEN FEMINIST BENT?

Omdat het bij me hoort. Ik vind het belangrijk om me bewust te zijn van alle factoren die een rol spelen in de kansen die je krijgt in het leven, van de privileges én obstakels die jij en anderen tegenkomen. Als er ongelijkheid is (op basis van geslacht, gender, etniciteit, cultuur, huidskleur, …), zal ik me altijd mee in de vuurlinie zetten. Bouw elkaar op, verbondenheid brengt zoveel moois.